IMG_8573

Update: Samenwerking met Geneva Global

Begin september mochten we met een enorme groep van ruim 320 leraren en ruim 30 coördinatoren aan de slag: het speed school team van Geneva Global. In de noordelijke regio van Oeganda bestaat sinds een aantal jaar een ‘speed school’ programma, speciaal voor kinderen tussen 8-12 jaar die nog nooit naar school zijn geweest, of die langer dan 2 jaar geleden voor het laatst naar school zijn geweest. Deze kinderen komen in één van de ruim 300 ‘speed school’ klassen terecht met maximaal 25 leerlingen per klas, waar ze in één jaar tijd de stof van Primary 1, 2 en 3 doorlopen. Na het speed school jaar stromen ze in op een reguliere basisschool in Primary 4. Kortom: een prachtig programma dat ervoor zorgt dat ook deze kinderen naar school kunnen.

Voor hen én voor ons een hele ervaring! Verdeeld over 3 dagen mochten we het concept ‘leerproblemen’ introduceren aan al deze leraren. En dan blijkt vooral dat je in sessies van 3 uur eigenlijk relatief weinig kunt bespreken… Dat merkten we namelijk aan de feedback die achteraf kwam: hier willen we meer over leren! Wat is eigenlijk het verschil tussen introvert zijn en een autismestoornis? Kun je dit soort leerproblemen doorgeven aan je kinderen? Hebben alle kinderen die snel afgeleid zijn ADHD?

Dat konden we tijdens deze introductie nog niet allemaal tot in detail uitleggen, maar: hopelijk in de nabije toekomst wel! Met de enthousiaste reacties van de deelnemers en van Geneva Global zelf, lijkt het er op dat we regelmatiger met ze aan het werk mogen om nog beter over te brengen wat je als leraar allemaal kunt betekenen voor een kind met een leerprobleem.

Een bijzonder moment tijdens één van de sessies: tijdens het bespreken van autismestoornissen stond één van de leraren op en stelde hij een aantal vragen. Vervolgens bleef hij even stil, en zei: “Ik denk dat jullie mij beschrijven.” Vervolgens legde hij uit dat hij zich als kind altijd anders had gevoeld, moeite had om interesse te tonen in andere mensen, en dat anderen het ook moeilijk vonden om met hem om te gaan. Wat een eer om dat te mogen horen naar aanleiding van dit trainingsmoment! Natuurlijk bieden we deze leraar alle mogelijkheden om ondersteuning te krijgen in dit herkenningsproces.